Waar de Eredivisie alweer enkele speelronden achter de rug heeft is de E-divisie, de digitale equivalent van de hoogste Nederlandse competitie, pas net van start. Een nieuw seizoen in deze E-divisie kan natuurlijk niet beginnen zonder de allernieuwste versie uit de klassieke FIFA gamereeks, FIFA 18. Naast dat de profs uit de digitale competitie hun weg naar het nieuwe spel blindelings weten te vinden, vindt de nieuwste FIFA-game traditioneel ook gretig aftrek onder de vrijetijdsgamers, waaronder ondergetekende. Een nieuwe FIFA zorgt bij mij altijd weer voor een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar nieuwigheden in het spel, en daarbij gaat de aandacht stiekem toch wat meer naar mijn geliefde sc Heerenveen. Wat blijkt; nog geen Abe Lenstra Stadion, nog geen Frysk Folksliet, maar volgens de huiscommentatoren van de game (Evert ten Napel & Youri Mulder) wel het mooiste shirt van de Nederlandse velden! Deze uitspraak was voor mij de aanleiding om wat dieper in te zoomen op ons prachtige pompeblêden-tricot, want dat smaken verschillen blijkt maar weer.

Historie van het shirt
Sinds 1933 voetbalt Heerenveen in het karakteristieke pompeblêdeshirt. Het is een exacte kopie van de Friese vlag, inclusief de zeven rode pompeblêden. Deze pompeblêden verwijzen naar de middeleeuwse Friese ‘Zeelanden’: een zelfstandige landstreek langs de kust van Alkmaar tot de rivier de Wezer, die samengingen in een verdedigingsverbond tegen de Noormannen. Het getal zeven had vroeger waarschijnlijk de betekenis van ‘veel’. Sommige bronnen gaan uit van de zeven Friese landen: West-Friesland, Westergo, Oostergo, Hunzingo, Fivelingo, Emsingo en Jeverland

‘Lelijkste uit de geschiedenis’
Dat smaken verschillen blijkt maar weer uit het feit dat het Friese tenue in de afgelopen 5 jaar al tweemaal op een lijst met lelijkste shirts voorbijkwam. Tot twee keer toe ook nog eens een lijstje van Britse makelij.

Eerst was daar de gerenommeerde krant The Guardian die het pompeblêdeshirt in 2013 op een lijst met de twintig meest vreemde en lelijke shirts ter wereld plaatste. De krant kwam op het idee door het zogenaamde ‘broccoli-shirt’ van het Spaanse La Hoya Lorca. Andere clubs met een shirt in het lijstje van de Britse krant waren o.a.: Reggina, Chelsea, Manchester United, AC Milan en de Colorado Caribous.

Ook in een vorig jaar gepubliceerde lijst van de BBC, van meest afzichtelijke tenues, gooide het Friese tricot hoge ogen. De Britse staatsomroep kroonde het traditionele shirt tot ‘een van de lelijkste shirts aller tijden’. “Dit zou niet misstaan bij een van de hulpjes van de hartenkoningin in een bewerking van Alice in Wonderland”, luidde het commentaar van de BBC.